"Mamma, jag är hungrig, men jag vågar inte äta något för jag är så rädd att jag ska börja kräkas igen", sa ena dottern igår.
Ja, vad ska man egentligen äta när man har magsjuka, men ändå är hungrig?
Man bör äta mat som är snällt mot magen. Som magen och tarmarna inte behöver jobba så mycket med. Mat som inte innehåller mycket fiber eller starka kryddor.
- Vitt bröd, gärna rostat
- Blåbärssoppa
- Vitt ris
- Kokt vit fisk
- Te
Det råder delade meningar om ifall det är bra eller dåligt att äta mejeriprodukter när man är magsjuk. Sanningen är både och. Det är bra att få i sig livsmedel som innehåller mjölksyrabakterier eftersom de är positiva för tarmen. Däremot finns risken att man, när tarmarna är påverkade, tillfälligt kan ha svårt att bryta ner laktos, mjölksockret som finns naturligt i mejeriprodukter. Det kan därför vara en bra idé att dricka eller äta laktosfria produkter tills man känner att magen fungerar som den brukar.
Det viktigaste när man är magsjuk är dock att man får i sig vätska. Kroppen förlorar mycket vätska genom kräkningar och diarréer. När man har vätskebrist är det inte bara rent vatten som kroppen har brist på, utan även viktiga salter i kroppen. För att återställa kroppens vätskebalans kan man köpa vätskeersättning på apoteket eller göra egen hemma.
- 1 liter kokt vatten
- 0,5 tsk salt (OBS: vanligt salt, dvs natriumklorid)
- 6 tsk socker
För barn under 12 år bör man minska på saltet till hälften eftersom för mycket salt snabbt kan bli farligt. Man kan också blanda en halv tesked salt i en liter saft.
Anledningen till att man blandar socker i vätskeersättningen är för att glukos, som finns i socker, hjälper kroppen att transportera vätska och natrium (från saltet) ut i kroppen. Glukos hjälper också cellerna att kunna ta upp en större mängd vatten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar