torsdag 29 mars 2018

tweek sweets - ett värdigt alternativ till vanligt godis


Jag har pratat och skrivit en del om Tweek Sweets innan, men här kommer ett lite utförligare inlägg.

I vårt samhälle är lördagsgodis så gott som heligt. Så också i vår familj. Som dietist hade jag önskat att vi inte alls åt godis hemma, men eftersom jag är både mamma och en människa som tycker om godis så blir det inte riktigt så. Många gånger under åren har jag försökt att byta ut det traditionella lördagsgodiset mot annat, men ingenting har mottagits särskilt väl av resten av familjen. Helt enkelt för att det har varit för olikt vanligt godis.
Och "frukt är godis" funkar inte alls när barnen vill ha lördagsgodis.

Sedan hittade jag de här godisarna. Av en slump, på instagram hos @fiaalisa. Tweek Sweets. Deras marknadsföring är att de innehåller 95% mindre socker, 50% mindre kalorier samt har ett högt fiberinnehåll och naturliga färgämnen och aromer. För att läsa mer exakt om vad deras godis innehåller, läs här. För exakt information om varje godis, klicka på bilderna för att få dem större.

Än så länge säljs de här godisarna bara på utvalda Coopbutiker (för att se vilka, klicka här), man kan också köpa dem hos Viktväktarna och i Tweek Sweets webshop.

Så, till den viktigaste frågan då: Är de goda?

Jag köpte hem några bitar av varje och sedan fick alla i familjen smaka och poängsätta. Min familj består av en del mer eller mindre kräsna individer. Samma godisbit kunde få olika poäng, och vi hade olika favoriter, men i slutändan var alla överens om att det här godiset var GOTT och helt jämförbart med vanligt godis.

För att inte tala om fördelarna i att dessa godisar innehåller naturliga ingredienser, och naturliga färgämnen. Vilket gör att de vinner med hästlängder.

Jag önskar (för min egen skull) att jag hade kunnat skriva nu att jag har ett samarbete med Tweek Sweets, men det har jag tyvärr inte. Detta är bara min helt ärliga och subjektiva åsikt, uppbackad av min familj och vänner som jag envisas med att bjuda på Tweek Sweets och berätta om fördelarna med att byta ut vanligt godis mot bättre godis.

Nackdelarna är att det här godiset är ganska mycket dyrare än vanligt lördagsgodis, men som med så mycket annat så får man ibland betala lite mer för att få någonting som har bättre kvalitet. Och när det gäller vad man stoppar i sin kropp så tycker jag att det definitivt är värt att betala lite mer för att ta hand om kroppens insida. Vi ska leva med vår kropp så länge som möjligt, så vi får inte glömma bort att ta hand om insidan lika mycket som utsidan.









tisdag 6 mars 2018

Sjögräsnudlar - utvärdering och tips på tillagning






Utvärdering:
Sjögräsnudlar är ett vanligt tillbehör för folk som undviker kolhydrater eller som vill ha ett kalorisnålare alternativ till pasta eller nudlar. Sjögräsnudlar är nästan genomskinliga och de smakar i stort sett ingenting. Det kan bero på att de , enligt Björn Westlund, VD på Risberg Import, består till 95% vatten. Det är lätt att tro att de inte innehåller någonting.

Visserligen innehåller de varken kalorier, kolhydrater eller protein värt att nämna, men enligt innehållsförteckningen innehåller de faktiskt 3% fiber vilket är likvärdigt med vanlig pasta.


Det mest överraskande är att de tydligen också innehåller 313 mg kalcium/100 g, vilket är mer än dubbelt så mycket  kalcium som finns i mjölk (som innehåller 120 mg/100 g.) Det betyder att du får i dig 39% av RDI (rekommenderat dagligt intag) av kalciumbehovet genom att äta 100 g sjögräsnudlar. Däremot innehåller sjögräsnudlarna också en hel del salt, 129 mg/100 g jämfört med pasta som innehåller ca 11mg/100 g. Andra former av nudlar (t.ex risnudlar, äggnudlar eller glasnudlar) har väldigt varierande innehåll av salt.

Sjögräsnudlarna kan ätas både råa och tillagade.

Tips på tillagning:
 Eftersom nudlarna inte smakar särskilt mycket i sig själva brukar jag koka dem tillsammans med en buljongtärning. Buljongtärningar innehåller också en stor del salt så här kan man vara lite försiktig med saltinnehållet i resten av maten.

Eftersom de heller inte innehåller varken kolhydrater, fett, protein eller näringsämnen behöver den övriga maten ha ett desto högre näringsinnehåll. Vi åt sjögräsnudlarna tillsammans med en gryta innehållande kyckling, grönsaker, teriyakisås, solrosfrön och sesamfrön. Nu tog jag bilden innan jag la sallad på tallriken, men till detta åt vi också majs, röd paprika, riven rödkål och haricot verts-bönor.

Sjögräsnudlarna fick inte särskilt höga betyg av varken barnen eller deras kompisar, men vi vuxna gillar dem.


lördag 3 mars 2018

Tacos

Tacos är ju en maträtt som alla äter olika. Alla har sina egna måste-ha-ingredienser. Tacos är också en maträtt som man kan göra precis hur nyttig eller onyttig som helst. Såhär såg tacos ut hemma hos oss idag: 





Ett bra tips är att välja grönsaker i så många olika färger som möjligt. Ju mer färgrika grönsakerna är desto mer antioxidanter innehåller de. Och olika färger innehåller olika antioxidanter. 

FAKTARUTA: Antioxidanter är ämnen i maten som hjälper kroppen att ta hand om överskottet av fria radikaler. Fria radikaler bildas i kroppen när syret vi andas omsätts. Fria radikaler kan ha negativ inverkan på kroppen samt ha betydelse för utveckling av cancer och hjärt- och kärlsjukdom. Vid stress som sjukdom eller hård fysisk aktivitet kan mängden fria radikaler öka. Det forskas fortfarande kring fria radikaler. 


 Guacamole är något som vi gillar att variera och testa nytt. Idag inspirerades jag av min kompis Tina och mosade och hackade ingredienserna istället för att mixa dem.  Denna guacamole består av 

3 små avocados
5 coctailtomater
1 halv liten rödlök 
1 vitlöksklyfta
lite pressad lime
koriander
salt
svartpeppar
lite olivolja

På Tinas inrådan tog jag bort innanmätet i tomaterna. Det blev kanongott, denna kommer vi att göra om. 


Ett tips för att minska det animaliska fettet i tacos om man ändå vill ha köttfärs: Välj en köttfärs med så låg fettprocent som möjligt. Vi har använt nötfärs med 5% fetthalt. Man behöver inte heller använda något extra fett för att steka köttfärsen eftersom den steker i det egna fettet. Vill man trots allt använda fett för att steka så välj rapsolja. 

Pannkakor med hemliga ingredienser

I lördags när jag jobbade i butiken bjöd vi på pannkakor med hemliga ingredienser. Grundreceptet var en vanlig pannkakssmet med mixade kikärter i. Vi gjorde också två satser med mixad bladspenat och med finrivna morötter. Pannkakorna med bara kikärtor i såg ut som vanliga pannkakor, medan de andra var gröna respektive gula. Av alla som kom och hälsade på oss i butiken och smakade på pannkakorna var det bara ett enda barn som inte tyckte att de var goda. De gula "solskenspannkakorna" var allra populärast. Kunderna fick också gissa vilken som var den hemliga ingrediensen i pannkakorna. En enda person gissade rätt på kikärter. 

FAKTARUTA: Kikärter tillhör baljväxterna, tillsammans med bönor, ärter, jordnötter och linser. Baljväxter har många hälsofördelar. De har ett högt innehåll av protein, järn och B-vitaminer, vilket gör dem perfekta att äta istället för kött. De är också rika på fiber, vilket är positivt för matsmältningen och ökar mättnadskänslan. Baljväxter hjälper till att eliminera överflödig vätska från kroppen samt minskar risken för tarmcancer.  De är dessutom fulla med viktiga vitaminer och mineraler. 

Jag bestämde mig för att testa pannkakorna på min egen familj hemma. Den som var allra mest skeptisk var faktiskt min man som inte förstår varför jag alltid ska experimentera och ändra i maten när den är god som den är. 

De här hemliga ingredienserna hade jag i mina pannkakor hemma: 


Vår lilla Nettobutik hade inga kikärter, så jag köpte istället blandade bönor. 



De mixade bönorna och morötterna gjorde att pannkakssmeten bliv lite rosaaktig. 


 Pannkakorna blev tyvärr inte rosa när de stektes, men det positiva var att de såg ut precis som vanliga pannkakor. Mina barn är alltid skeptiska till allt som ser konstigt ut. 

Familjen tyckte att pannkakorna var jättegoda. Jag tänkte att det bästa betyget skulle vara "det smakar precis som vanliga pannkakor", men en av familjemedlemmarna gav betyget "här har jag ätit vanliga pannkakor när jag har kunnat äta såhär goda pannkakor istället". 

Här kommer grundreceptet: 

1 paket kikärter
2 ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 krm salt 

➤Skölj ärterna ordentligt. Mixa dem tillsammans med ägg och mjölk tills bönorna är helt mixade. 
➤Blanda i mjölet och saltet och vispa till en jämn smet. 
➤Stek i smör eller olja. 
➤Servera med färska bär, yoghurt eller rivet äpple för att minska på det tillsatta sockret. 

Utefter detta kan man variera receptet i det oändliga. Jag provade som sagt att byta ut kikärerna mot bönor och att blanda i finriven morot.  I butiken mixade vi i bladspenat. Varför inte prova med rivet äpple och lite kanel? 


Mat & dryck vid magsjuka

Magsjukan har slagit klorna i vår familj.
"Mamma, jag är hungrig, men jag vågar inte äta något för jag är så rädd att jag ska börja kräkas igen", sa ena dottern igår.

Ja, vad ska man egentligen äta när man har magsjuka, men ändå är hungrig?

Man bör äta mat som är snällt mot magen. Som magen och tarmarna inte behöver jobba så mycket med. Mat som inte innehåller mycket fiber eller starka kryddor.

  • Vitt bröd, gärna rostat
  • Blåbärssoppa
  • Vitt ris
  • Kokt vit fisk
  • Te 
Det råder delade meningar om ifall det är bra eller dåligt att äta mejeriprodukter när man är magsjuk. Sanningen är både och. Det är bra att få i sig livsmedel som innehåller mjölksyrabakterier eftersom de är positiva för tarmen. Däremot finns risken att man, när tarmarna är påverkade, tillfälligt kan ha svårt att bryta ner laktos, mjölksockret som finns naturligt i mejeriprodukter. Det kan därför vara en bra idé att dricka eller äta laktosfria produkter tills man känner att magen fungerar som den brukar. 

Det viktigaste när man är magsjuk är dock att man får i sig vätska. Kroppen förlorar mycket vätska genom kräkningar och diarréer. När man har vätskebrist är det inte bara rent vatten som kroppen har brist på, utan även viktiga salter i kroppen. För att återställa kroppens vätskebalans kan man köpa vätskeersättning på apoteket eller göra egen hemma.

- 1 liter kokt vatten
- 0,5 tsk salt (OBS: vanligt salt, dvs natriumklorid)
- 6 tsk socker 

För barn under 12 år bör man minska på saltet till hälften eftersom för mycket salt snabbt kan bli farligt. Man kan också blanda en halv tesked salt i en liter saft. 


Anledningen till att man blandar socker i vätskeersättningen är för att glukos, som finns i socker, hjälper kroppen att transportera vätska och natrium (från saltet) ut i kroppen. Glukos hjälper också cellerna att kunna ta upp en större mängd vatten.