Sjögräsnudlar är ett vanligt tillbehör för folk som undviker kolhydrater eller som vill ha ett kalorisnålare alternativ till pasta eller nudlar. Sjögräsnudlar är nästan genomskinliga och de smakar i stort sett ingenting. Det kan bero på att de , enligt Björn Westlund, VD på Risberg Import, består till 95% vatten. Det är lätt att tro att de inte innehåller någonting.
Visserligen innehåller de varken kalorier, kolhydrater eller protein värt att nämna, men enligt innehållsförteckningen innehåller de faktiskt 3% fiber vilket är likvärdigt med vanlig pasta.
Det mest överraskande är att de tydligen också innehåller 313 mg kalcium/100 g, vilket är mer än dubbelt så mycket kalcium som finns i mjölk (som innehåller 120 mg/100 g.) Det betyder att du får i dig 39% av RDI (rekommenderat dagligt intag) av kalciumbehovet genom att äta 100 g sjögräsnudlar. Däremot innehåller sjögräsnudlarna också en hel del salt, 129 mg/100 g jämfört med pasta som innehåller ca 11mg/100 g. Andra former av nudlar (t.ex risnudlar, äggnudlar eller glasnudlar) har väldigt varierande innehåll av salt.
Sjögräsnudlarna kan ätas både råa och tillagade.
Tips på tillagning:
Eftersom de heller inte innehåller varken kolhydrater, fett, protein eller näringsämnen behöver den övriga maten ha ett desto högre näringsinnehåll. Vi åt sjögräsnudlarna tillsammans med en gryta innehållande kyckling, grönsaker, teriyakisås, solrosfrön och sesamfrön. Nu tog jag bilden innan jag la sallad på tallriken, men till detta åt vi också majs, röd paprika, riven rödkål och haricot verts-bönor.
Sjögräsnudlarna fick inte särskilt höga betyg av varken barnen eller deras kompisar, men vi vuxna gillar dem.
Intressant. Bjud mig gärna. Passar kanske det vietnamesiska köket.
SvaraRaderaKan nog passa mycket bra i det vietnamesiska köket. Men också i det svenska. Vi fixar en middagsbjudning.
Radera